publications

Mijn werk “Oasis” staat in het magazine Kunstletters van Kunst Werkt in België
My work “Oasis” is featured in the magazine Kunstletters of Kunst Werkt in Belgium.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn werk “This is the sea” is te zien tijdens textielbiennale BIEN met als thema The Sun, in Kranj in Slovenië, van 31 mei t/m 10 augustus. Hier de pagina te zien in de catalogus:
My work “This is the sea” can be seen during the textile biennale BIEN with the theme The Sun, in Kranj in Slovenia, from 31 May to 10 August. Here is the page to see in the catalog:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 19 maart 2023 zijn er opnames gemaakt in Museum Tot Zover tijdens de Koffie en Cake lezing met Fokke Obbema door het NH nieuws culture club. Het resultaat is online gegaan en hier te zien!

Sunday, March 19, 2023, recordings were made in Museum Tot Zover during the Coffee and Cake lecture with Fokke Obbema by the NH news culture club. The result has gone online and can be seen here!

 

 

Een mooi artikel over mijn werk “Ziek” in Textileartist.org:
A nice article about my work “Ill” in Textileartist.org: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 2 december 2022 in NRC een aankondiging van Kwaadaardig mooi: De impact van kanker verbeeld
On December 2 2022 in NRC an announcement of Kwaadaardig mooi: De impact van kanker verbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 29 november 2022 in De Gelderlander, interview met Loes Wijffels, Kwaadaardig mooi, deze drie Nijmeegse kunstenaars vertellen aangrijpende verhalen over kanker en zetten het zieke lijf in de spotlights
On November 29 2022 in De Gelderlander, interview with Loes Wijffels, Kwaadaardig mooi, deze drie Nijmeegse kunstenaars vertellen aangrijpende verhalen over kanker en zetten het zieke lijf in de spotlights

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 29 oktober 2022 in Het Parool, door Jan Pieter Ekker, Kankerrollercoaster verbeeld met zwart garen:
On October 29 2022 in Het Parool, by Jan Pieter Ekker, Cancer rollercoaster depicted with black yarn:

 

 

 

 

 

Vandaag 26 september 2022 in Mister Motley over onze tentoonstelling Kwaadaardig mooi door Nadia de Vries, Transformatie en verwerking in Museum Tot Zover:
Today September 26, 2022 in Mister Motley about our exhibition Malicious Beauty by Nadia de Vries, Transformation and processing in Museum Tot Zover:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag donderdag 14 juli 2022 in de Volkskrant een artikel over de Limburg Biennale.
Today Thursday 14 July 2022 in the Volkskrant an article about the Limburg Biennale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn werk is te zien in Ever_Emerging_Mag nr 2, the dutch edition op pagina 11.
My work is on show in Ever_Emerging_Mag nr2, the dutch edition on page 11.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn werk is gepubliceerd in FakeArt issue 2, een digitaal Amerikaans Kunsttijdschrift met als onderwerp Your first and your last, blz 42-43:

My work has been published in FakeArt issue 2, an digital American art-magazine  The subject is Your first and your last, page 42-43:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In the newspaper NRC from Saturday March 30, 2019 a picture of my work  Steun (3) (Support) together with an announcement  from the exhibition De Moeder De Vrouw in WG Kunst in  Amsterdam.

 

What a beautiful book “99 + 1, Vrije kunst in Nijmegen”, made by Nico Huijbregts, Inge Hondebrink and Pascalle Companjen. I am very proud to be in the book:

My page in the wonderful book “99 + 1, Vrije kunst in Nijmegen”:

My work “Aan zee” and “Home” in the newsletter of European Textile Network ! 1-2018 page 11

Mijn pagina in de catalogus van Soft Sculpture – Hard Thoughts en de expositie in de media in Belgrado, Servie.  http://mojatelje.com

My page in the catalogue of Soft Sculpture – Hard Thoughts and the exhibition in the media of Belgrade, Serbia 

  

 

Mijn werk staat in de nieuwe winter TxP | Textiel Plus 2016 in de rubriek Vitrine:
http://www.textielplus.nl/vitrine/

My work can be seen in the latest winter TxP |Textiel Plus in the section Vitrine:
TxP is a dutch magazine with inspiration and information about textile.

txp-vitrine

 

 

 

artikel-in-mr-motley-printscreen

My work “Raindrops keep falling on my head” is featured in Mr. Motley: www.mistermotley.nl

 

Het appelsap klettert langzaam uit het pak in de gootsteen. Met het wegglijden van de bedorven sap in de pijpleidingen denk ik even aan de dood. Niet lang, want over de dood weet ik niet zoveel.

In het boek van kunstenaar Sonja Hillen staat het niet beschreven, we spreken er niet over, toch voel je direct dat het boek Raindrops keep falling on my head over verlies gaat. Ze zit al een tijdje op mij te wachten als ik de woonkamer binnenstap. We praten kort, zij gaat theezetten. Ik trek in stilte de witte handschoenen aan naast het boek op een zwarte presenteertafel. Ik lees de tekst en til bedachtzaam de pagina’s op na het bekijken ervan.

Sonja Hillen besluit een werk te maken voor haar ongeneeslijke zieke broer. Niet als een therapeutisch werk, maar als een ode aan hem, voor hem gemaakt. Tijdens zijn ziekbed verzamelt ze al hun Whatsapp berichten, na zijn overlijden begint ze de berichten opnieuw te lezen. Een aantal berichten uit de grote stroom aan contact borduurt ze met zwart garen op wit linnen. De tijdspanne van het borduren van het boek staat lijnrecht tegenover het vluchtige karakter van de berichten. De zachte pagina’s, die soepel omvallen bij het omslaan ervan, laten je voelen dat dit niet simpelweg zomaar een aaneenrijging van korte berichten is. Soms zijn het kleine banale berichten, soms wat zwaarder en intiemer van aard. Een korte vraag, waar het medium zich zo goed voor leent, wordt in het tactiele van de pagina’s poëtisch.

Wanneer een vlieg te lang op je arm zit, tijdens het harken in de tuin dwalen gedachten over het einde van het leven opeens rond. Juist in die dagelijkse toevalligheid bedenk je je hoe nietig we zijn. Niet om je bang te maken, eerder om kennis te maken. Het einde hoort er nu eenmaal bij. Wanneer ziekte of ouderdom het einde concreter maakt wordt het denken over de dood misschien serieuzer, maar het verliest zijn intimiteit niet. De dood, zo privé en tegelijkertijd zo universeel, heeft een kracht op zijn omgeving die ongekend is. De tekstfragmenten in het boek geven niet helemaal bloot waar de berichten precies over gaan. De verwijswoorden en abstracties scheppen afstand. In het boek gaat het namelijk niet over de boodschap zelf, maar over de onvoorwaardelijke intimiteit die besloten ligt in het contact.

De dood komt weinig buitenshuis. Zodra de dood het privédomein verlaat zwijgen we, dragen we zwarte kleren en hebben moeite emoties eraan te geven. Het is moeilijk, er is moed nodig om de dood naar buiten te dragen. Kunstenaars kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Kunst kan helpen de dood te overdenken en plaats te geven. Het kan die intimiteit bloot leggen en tegelijkertijd bewaken. Sonja vertelt hoe ze graag een tentoonstelling wil organiseren over kanker, over de dood, over het einde der leven. En hoe de gevestigde musea niet happen op haar tentoonstellingsplan. Misschien omdat de mens het ongeneeslijk ziek zijn en de dood niet graag tegenkomt buitenshuis. Ze willen er alleen af en toe aan denken, zonder het einde echt te kennen. Zonder dat het ongemakkelijk wordt.

“Contextile 2016, Textile Art Biennial, Guimarães , Portugal, 2016:

Volkskrant, column Jeanne Prisser, Bart Invites Platform Platvorm, 19 juni 2015

volkskrant-sonja-hillen-bart-invites

“5th Riga International Textile and Fibre Art Triennial Tradition and Innovation on the theme: DIVERSITY&UNITY!”, Riga, Letland, 2015:

Derwent Art Prize, London and Trowbridge, 2014:

Textielleeft, Textiellink (www.textiellink.nl), appeared in Dutch, English and German, 2013:

 

Textiel leeft

 

Publication “Wegens persoonlijke omstandigheden“: publicatie-wpo, 2011

wpo_publicatie_foto-560px

Ziender ogen kunst, art book – visual art and design for high school, 2006

WHO/Unicefpowerpointpresentatie EU project “The blueprint for Action for the promotion of breastfeeding” in Dublin: 2004

Media (2004 – 2010):
Tv:
www.dewerelddraaitdoor.vara.nl, archive 28-11-2005, theemutsen
Theemuts on youtube:  https://www.youtube.com/watch?v=zKylCcsILQk&sns=em  
TV Gelderland,journaal,22-5-2004
TV Gelderland,journaal,9-7-2004

Newspapers/Magazines:
Textiel Plus, Winter 2010, signalement
de Gelderlander: 2006
Trouw, de Gelderlander: 2005
en o.a. Elegance, Vitaal (thuiszorg de friese wouden): 2005
de Volkskrant, de Telegraaf, de Gelderlander, Kidsweek: 2004
en o.a. Elsevier, Items, Spoor: 2004